Tue Thaimaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa- allekirjoita vetoomus majesteettirikoslain (”112”) lakkauttamiseksi ja poliittisten vankien vapauttami
ACT4DEM VETOOMUS Thaimaan hallitukselle ja ASEAN-maiden hallituksille : Vaatimus Thaimaan Lèse Majesté –lain lakkauttamiseksi (Thaimaan rikoslain 112-artikla), ja kaikkien Lèse Majesté –lain perusteella vangittujen sekä kaikkien poliittisten vankien vapauttamiseksi
Tämän vetoomuksen ovat laatineet järjestöt ja yksityiset kansalaiset, jotka ovat huolestuneita Thaimaan demokratian tulevaisuudesta.
Huhti-toukokuussa 2010 Thaimaan armeija tukahdutti Bangkokin joukkomielenosoitukset väkivaltaisesti. 93 ihmistä kuoli, ja noin 2000 ihmistä loukkaantui väkivaltaisuuksissa. Armeijan väliintulon jälkeen majesteettirikoslakia on käytetty enenevässä määrin poliittisena aseena opposition vaientamiseksi.
Vuoden 2006 sotilasvallankaappauksen jälkeen, jolloin Thaimaan armeija syrjäytti vaaleilla valitun pääministeri Thaksin Shinawatran, majesteettirikoksesta syytettyjen henkilöiden määrä nousi jyrkästi: kymmenestä tapauksesta/vuosi ensin 100 tapaukseen/vuosi. Vuonna 2010 majesteettirikossyytetapauksia käsiteltiin 500.
Nyt, vuonna 2011, tarkkaa majesteettirikossyytteen saaneiden henkilöiden määrää ei tiedä kukaan. Käytännössä lähes kaikki Thaimaahan demokratiaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta vaatineet oppositiojohtajat sekä kansalaisyhteiskunnan eri sektoreiden johtavat henkilöt on joko vangittu majesteettirikossyytteen varjolla - tai heitä odottaa majesteettirikossyyte.
Tämä vetoomus pureutuu Thaimaan demokratian kriisin ytimeen: siihen, miten majesteettirikoslaki vaikuttaa Thaimaan demokratian kehitykseen. Thaimaassa jo pelkkä keskustelu majesteettirikoslaista on tabu, josta ei uskalleta keskustella julkisesti.
Vetoomuksen voi allekirjoittaa kuka tahansa yksityisistä kansalaisista kansalaisjärjestöihin. Vetoomus on avoinna allekirjoitettavaksi aina siihen saakka, kunnes Thaimaan poliittiset vangit vapautetaan ja majesteettirikosartikla mitätöidään. Thaimaalaiset tarvitsevat kansainvälisen yhteisön tukea ja solidaarisuutta taistelussa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja demokratian puolesta korruptoitunutta valtakoneistoa vastaan, joka yrittää edelleen tukahduttaa ja rajoittaa heidän ihmisoikeuksiaan.
Pyrkimyksemme on koota 11 135 allekirjoitusta. Luku 11 135 tarkoittaa niiden ihmisten lukumäärää, jotka ovat saaneet surmansa epäselvissä olosuhteissa (tapauksia ei ole koskaan käsitelty oikeudessa), tai jotka ovat joutuneet poliittisen salamurhan kohteeksi Thaimaassa vuoden 1947 jälkeen. ACT4DEM arvioi, että luku ei anna todellista kuvaa uhrien määrästä.
28.11.2011 mennessä yli 1000 yksityistä kansalaista ympäri maailmaa ja 40 kansalaisjärjestöä ovat allekirjoittaneet vetoomuksen.
Aiomme luovuttaa vetoomuksen Thaimaan hallitukselle ja ASEAN-maiden hallituksille YK:n ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta.
Kiitos allekirjoituksestasi!
Action for People’s Democracy in Thailand (ACT4DEM)
* * * * * * * * * *
Esimerkkejä Thaimaan majesteettirikosvangeista:
Daranee Charnchoengsilpakul, toimittaja ja poliittinen aktivisti, on ollut vankilassa elokuusta 2009 lähtien. Darunee (Da Torpedo) tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen majesteettirikoksesta (kolme kuuden vuoden tuomiota kolmesta rikkomuksesta). Daruneen majesteettirikostuomio langetettiin hänen kolmesta monarkiaa loukkaavasta lausunnostaan poliittisessa joukkotapahtumassa. Daruneella on vaikeita terveydellisiä ongelmia. Vankilaviranomaiset eivät myönnä hänelle oikeutta hänen kipeästi tarvitsemaansa terveydenhoitoon.
Tanthawut Taweewarodomkul, yksinhuoltajaisä ja “punapaitainen” webdesigner. Hänet pidätettiin kotonaan, ja hänet vangittiin välittömästi pidätyksen jälkeen huhtikuussa 2010. Vankeustuomion perusteena oli, että Tanthawutin ylläpitämä UDD-USA –internetsivusto oli uhka monarkiaa vastaan.
Tanthawut kirjoitti vankilasta kymmenvuotiaalle pojalleen: ”Isää huolestuttaa eniten se, että isä ei voi olla luonasi, Web (pojan nimi). Tiedätkö, Web, että isä ei ole ottanut hengiltä ketään, ei tehnyt väärin ketään kohtaan, ei myynyt huumeita, eikä pettänyt ketään. Isä on vain tehnyt työtään niin hyvin kuin on osannut, niillä taidoilla, mitä isällä on, ja auttanut ystäviään. Sen vuoksi isä on nyt vankilassa.”
Surachai Sae-Dan, 68, poliittisen ryhmittymän “Red Siam” -johtaja vangittiin 22.2.2011. Häntäkin syytetään majesteettirikoksesta. Iäkkäällä Surachailla on lukuisia terveydellisiä ongelmia, joihin häneltä evätään vankilassa asianmukainen hoito. Surachai on nälkälakossa protestina vankilassa saamaansa kohtelua vastaan. Surachai kirjoitti kannattajilleen vankilassa testamentin, jossa hän valaa uskoa tulevaisuuteen: “Älkää koskaan luopuko taistelusta. Älkää koskaan luopuko toivosta. Älkää koskaan antako periksi.”
Somyot Pruksakemsuk, erittäin tunnettu ay-aktivisti ja “Red Power” –lehden toimittaja pidätettiin Thaimaan ja Kambodzan välisellä rajalla 30.4.2011. Somyot odottaa majesteettirikossyytteensä käsittelyä vankilassa. Somyotia on pahoinpidelty, ja häntä on siirrelty vankilasta toiseen eri puolille Thaimaata. Somyot kirjoitti hiljattain vankilasta kirjeen, jonka hän otsikoi sanoin: ”Epäoikeudenmukaisuuden uhri”. Somyot kirjoittaa: ”Jatkan taistelua vapauden puolesta viimeiseen hegenvetooni saakka. Menköön vapaus, mutta en koskaan luovu ihmisyydestäni.”
Lerpong Wichaikhammat (Joe Gordon), USA:n kansalainen, eläkeläinen, pidätettiin Koillis-Thaimaassa toukokuussa 2011. Gordon matkusti kotoaan USA:staThaimaahan hoitamaan terveyttään. 20 Thaimaan turvallisuuspalvelun agenttia pidätti Gordonin toukokuussa, ja Gordon sai syytteen majesteettirikoksesta: hän oli USA:ssa ollessaan vuosina 2008-2009 linkittänyt Thaimaassa kielletyn Paul Handleyn teoksen ”The King Never Smiles” thainkielisen käännöksen nettisivustolle.
Ampon Tangnoppakul, 61-vuotias isoisä, tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen 23.11.2011 monarkiaa loukkaavien tekstiviestien lähettämisestä. Amponin väitetään lähettäneen kuningatarta arvostelevat tekstiviestit entisen pääministerin, Abhisit Vejjajivan, sihteerille Somkiat Klongwattanasakille. Amponilla on kurkkusyöpä, johon hän ei ole saanut asianmukaista hoitoa vankilassa ollessaan. Ampon kieltää lähettäneensä tekstiviestit.
* * * * * * * * *
Lue lisätietoa vetoomuksen yksityiskohdista ja Thaimaan majesteettirikoslakia vastustavasta kansainvälisestä kampanjasta ”LM 112” englanniksi: Click Here
Comment